ЛУЖАЊСКА ХРОНИКА, Аутор: Зоран В. Петровић
кликните за увећање

ЛУЖАЊСКА ХРОНИКА, Аутор: Зоран В. Петровић

Број прегледа: 178
Цена: 1.399 rsd
ком. додај у корпу
Опис:

"Толико горчине се накупило у његовом животу да је ни река не би могла да испере.
Свега је било: и лепог, и доброг, и злог. Кад би као свети Петар могао да стави на кантар и измери свој живот,горчина би превагнула лепоту.
Упркос томе, терет живота га није сломио, чак ни повио."

ГОДИНА ЈЕ 1813. СРПСКИ УСТАНИЦИ СУ ПОРАЖЕНИ. ОДЛУЧНА ДА СПАСЕ СВОЈУ ДЕЦУ ОД ТУРСКЕ ОДМАЗДЕ, ЂУРЂИЈА. СЕСТРА ЧУВЕНОГ УСТАНИЧКОГ ВОЈВОДЕ СТОЈАНА ЧУПИЋА - ЗМАЈА ОД НОЋАЈА, ОДЛАЗИ ИЗ МАЧВЕ. СВОЈ НОВИ ДОМ ГРАДИ У СЕЛУ ЈОШЕВА, НА ПАДИНАМА ЦЕРА, У МАЛИ КОЈА ЋЕ КАСНИЈЕ ДОБИТИ ИМЕ ЛУЖАЊЦИ.
"ЛУЖАЊСКА ХРОНИКА" ЈЕ ПРИПОВЕСТ О ЂУРЂИЈИ, КАО И О ЊЕНИМ ПОТОМЦИМА У НАРЕДНИХ ВЕК И ПО!

Од турског ропства,преко првих деценија независности Србије, два Балканска рата,
страдања у Великом рату, па све до Другог светског рата и новог послератног поретка, овај роман маестрално тка причу о бурној историји једне земље и једне породице.
У средишту те приче се налази светли лик Пантелије Петровић. Пратећи његов живот, аутор романа саставља портрет човека који на својим плећима мора да "поднесе" превелики терет историје. Ратна страдања и подвизи, каснији заборав од стране државе, сиромаштво и неразумевање околине,ипак, не успевају да га поколебају. Решен да сачува породично име,он успева у томе.
Кроз питку и занимљиву причу, крцату бројним историјским подацима, овај роман осветљава судбине наших предака, обичних људи на које је историја заборавила.
"ЛУЖАЊСКА ХРОНИКА" исправља ту неправду. И не само то већ исписује химну племености и диже достојни споменик непоколебљивости људи без којих ни ми данас не бисмо постојали.

"За време ратова, када су гинули команданти, српски војници су себи заповедали: "Ни корака назад!" Такви су били Петровићи описани у овом роману.
У суровим временима,који се мере вековима, Петровићи су се одужили народу српском и били први у одбрани отачества. Ова књига говори о њима, у исто време маестрално приповедајући о најсветлијим тренуцима наше прошлости."

Антоније Ђурић, књижевник и публициста,
аутор култне књиге "Солунци говоре"

"Церска иловача најподеснија је за ровове и гробове. Она људима ту настањеним брзо троши снагу и живот, али им челичи слободарски дух и они је воле до безумља. "ЛУЖАЊСКА ХРОНИКА" је жива галерија церских ликова, судбина и обичаја. Док је оваквих писаца и дела, церски ровови затравити неће."

професор Радован Симић
ПРЕПОРУЧУЈЕМО
Преживети и живети у природи, Приредила: Монахиња Атанасија Рашић Преживети и живети у природи, Приредила: Монахиња Атанасија Рашић
Грађански рат у Србији 1941-1945, аутор: Боривоје М. Карапанџић Грађански рат у Србији 1941-1945, аутор: Боривоје М. Карапанџић
Судбина човека у савременом свету, Аутор: Николај Берђајев Судбина човека у савременом свету, Аутор: Николај Берђајев
Шиптарски геноцид над Србима у 20. веку, документи Шиптарски геноцид над Србима у 20. веку, документи
АРБАНАШКА ЛИГА, Аутор: Миладин Бојић АРБАНАШКА ЛИГА, Аутор: Миладин Бојић
ВАТИКАН И ПРВИ СВЕТСКИ РАТ, Аутор: Драгољуб Р. Живојиновић ВАТИКАН И ПРВИ СВЕТСКИ РАТ, Аутор: Драгољуб Р. Живојиновић
ВЕЛИКОМУЧЕНИЧКИ ЈАСЕНОВАЦ ПОСЛЕ ЈАСЕНОВЦА, Аутор: Епископ Атанасије ВЕЛИКОМУЧЕНИЧКИ ЈАСЕНОВАЦ ПОСЛЕ ЈАСЕНОВЦА, Аутор: Епископ Атанасије
ЗВОНКО ВУЧКОВИЋ РАТНА БИОГРАФИЈА 1941-1944, Аутор: Милош Тимотијевић ЗВОНКО ВУЧКОВИЋ РАТНА БИОГРАФИЈА 1941-1944, Аутор: Милош Тимотијевић
Дани и године, Аутор: Радоје Јанковић Дани и године, Аутор: Радоје Јанковић
Супер повољно
Сребреничка подвала, Аутор: Ратко П.Шкрбић Сребреничка подвала, Аутор: Ратко П.Шкрбић
ПРВИ СРПСКИ УСТАНАК кратка повест, Аутор: Драгољуб М. Кочић ПРВИ СРПСКИ УСТАНАК кратка повест, Аутор: Драгољуб М. Кочић
Гајење домаћих животиња, уз помоћ традиционалних знања, Аутор: Др ветеринарске медицине Милојко Урошевић Гајење домаћих животиња, уз помоћ традиционалних знања, Аутор: Др ветеринарске медицине Милојко Урошевић
Знаменити Руси у србској историји, Аутор: Ранко Гојковић Знаменити Руси у србској историји, Аутор: Ранко Гојковић
Знаменити Срби у руској историји, Аутор: Ранко Гојковић Знаменити Срби у руској историји, Аутор: Ранко Гојковић
Краљеубиство у Марсељу, Аутор: Јован Качаки Краљеубиство у Марсељу, Аутор: Јован Качаки
СРПСКЕ КОМИТЕ комитско четовање у старој Србији и Македонији 1903-1912, Аутор: Стеван Симић СРПСКЕ КОМИТЕ комитско четовање у старој Србији и Македонији 1903-1912, Аутор: Стеван Симић
ИСТОРИЈА РЕЛИГИЈЕ, Аутор: Драган Протић ИСТОРИЈА РЕЛИГИЈЕ, Аутор: Драган Протић
Успешно додато у корпу.

Прегледај корпу     Настави куповину